Medzinárodné ocenenie BIG SEE Award pre naše Čerešne Lake

Zdielajte tento článok

Rezidenčný projekt Čerešne je nielen najobľúbenejším bývaním v Bratislave za rok 2023, ale najnovšie získal ocenenie medzinárodnej poroty BIG SEE Architecture Award 2024.

Rozmanitá architektúra a dôraz na komunitu

Dúbravka bola kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a jej čerešne sa vyvážali až do Prahy. Väčšina obyvateľov Dúbravky o čerešňovej histórii a geniu loci svojho bydliska zrejme ani nemá vedomosť. Veľké sady boli aj v blízkosti Polianok, čo je dnešná lokalita projektu Čerešne.

Práve tu bola v roku 2023 dokončená už 2. etapa projektu Čerešne. K ôsmim bytovým domom prvej etapy pribudlo ďalších šesť s 239 bytmi a 3 unikátne prepojené vnútrobloky.

Polyfunkčný komplex nadväzuje na urbanistickú štruktúru obytného komplexu Čerešne v mestskej časti Dúbravka, ktorou autori – ateliér Architekti Šebo Lichý – pokračujú v nastolenom trende dosahovania vysokej kvality trvalo udržateľného mestského prostredia.

Stavba je rozdelená do šiestich blokov, pričom ich líniovým usporiadaním vytvárame tri vnútorné dvory. V parteri sú umiestnené obchodné prevádzky, prízemné byty a mezonetové byty s predzáhradkami. Vo vyšších poschodiach sa nachádzajú byty a strešné mezonety. Areál obsahuje dostatočné plochy zelene ako humanizačný prvok vo vzťahu k urbanizovaným plochám.

Dvory budú využívané prevažne pre rekreáciu a oddych obyvateľov a návštevníkov, no koncept celého projektu umožňuje aj ich komunitné využitie, keďže okrem ihrísk pre viaceré vekové kategórie detí v projekte počítame aj s komunitnými záhradami pre spoločné aktivity obyvateľov tohto komplexu.

V minulosti boli Čerešne ocenené ako Najlepší rezidenčný development podľa CIJ. O to viac sa tešíme úspechu Čerešne Lake aj u medzinárodnej odbornej poroty.

Medzinárodné ocenenie BIG SEE AWARD si ateliér Architekti Šebo Lichý odnieslol s našimi projektami už 4x a to v kategórii Interiérový dizajn za kancelárske priestory Erste Group IT a Showroom ITB Development a v kategórii Architektúra pre projekty GBC 5, Kolísky a Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle. O to viac sa tešíme, že teraz si ocenenie odnášajú aj za projekt Čerešne.

Ocenenie si naši kolegovia z ateliéru Architekti Šebo Lichý prebrali osobne počas festivalu Big Architecture 2024, 15. – 16. mája v Ľubľane.

O BIG SEE Architecture Award

Spoločnosť BIG odštartovala svoju činnosť v roku 2000 na podporu kvalitnej architektúry a dizajnu v Slovinsku, hostila 2 národné ocenenia a obchodné výstavy a konferencie a vydávala oceňovaný časopis. V polovici roku 2010 rozšírili svoje aktivity do regiónu juhovýchodnej Európy – SEE. Podujatie BIG SEE tak odštartovalo v juhovýchodnej Európe s cieľom stať sa globálnym odrazovým mostíkom pre zodpovednú biointeligentnú generáciu v snahe posilniť a povzbudiť globálne kreatívne odvetvie. Dizajnéri a architekti musia do súťaže dodávať udržateľné produkty a projekty, ktoré sú nie len efektné, ale aj efektívne a udržateľné.