Ceny stavebných materiálov rastú. Ako sa to odrazí na cenách novostavieb?

Zdielajte tento článok

Pandémia koronavírusu celosvetovo na niekoľko mesiacov pozastavila výrobu a po opätovnom spustení je na trhu nedostatok materiálov. Chýba drevo, plasty, kovy aj izolačné materiály. V skladoch sa rýchlo míňajú a ich cena rapídne narastá. Ako táto situácia na trhu stavebných materiálov ovplyvní výstavbu, ale aj ceny nových bytov?

Dopad pandémie sa naplno preniesol aj do oblasti bytovej výstavby. Jednou z príčin je narušenie štandardného dodávateľsko-odberateľského reťazca, hranice štátov boli dlho uzavreté, a tak kým v minulosti rástla cena stavebnej práce, dnes sme svedkami rastu cien ocele, dreva a izolačných materiálov, ktoré vzrástli medziročne v rozmedzí 70 – 100 %. „Aj u nás počiatočné obavy z tejto situácie vystriedala usilovná práca, a tak sa žiaden z našich projektov nedostal do omeškania a projekt Čerešne fine living je dokonca v predstihu oproti internému harmonogramu,“ uvádza Ivan Rolný, člen predstavenstva ITB development.

Ceny nových bytov budú rásť. Dokedy?
Tak ako takmer každej oblasti, sa teda ani stavebníctvu nevyhlo zvyšovanie cien. Keďže sa ceny vstupných materiálov zvýšili vo viacerých prípadoch aj o 100%, rozsah zvyšovania cien je značný a má reálny vplyv na náklady stavby. Na cenotvorbu však vplýva viacero faktorov, ktoré sa menia v čase a je potrebné sa s nimi vysporiadať. Prvým takýmto faktorom je dopyt. Na trhu je stále nedostatok bytov, a aj preto znižovanie cien nehrozí. Druhým je práve aktuálna situácia na trhu stavebných materiálov.

V prípade bytovej výstavby je preto veľmi dôležité, v akom štádiu sa projekt nachádza. „Aktuálne máme vo výstavbe projekt Čerešne fine living, ktorý má viacero fáz – prvá je úspešne vypredaná, v 2. fáze už máme takmer ukončenú hrubú stavbu, no stále sú pred nami ďalšie 3 fázy. K nárastu cien ešte neprišlo, no odhadujeme, že by mohlo ísť o nárast o 10 až 15 % oproti predchádzajúcemu roku,“ konštatuje Rolný a dodáva: „Aktuálne aktívne rokujeme s dodávateľmi, a snažíme sa, aby sa bremeno zvýšenia nákladov prenieslo do konečných cien, v čo najnižšej možnej miere, je ale pravdepodobné, že zvyšovaniu cien nedokončených bytov sa nevyhneme.“

Je predpoklad, že ku koncu roku sa trh stavebných materiálov ustáli a ceny začnú postupne klesať, no vzhľadom na vyššie spomenutý vysoký dopyt po novom bývaní, ale aj faktory ako sú nízke úrokové sadzby, či rastúci trend investičného nákupu nehnuteľností, nepredpokladáme, že by v dohľadnej dobe mali ceny nehnuteľností, obzvlášť v hlavnom meste, klesať.